- 400 g piersi z kurczaka
- makaron sojowy
- 800 ml bulionu drobiowo -warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 papryczka chili (posiekana drobno)
- 3 cm kawałek imbiru (obrany i starty na drobnych oczkach tarki)
- 1 szalotka ( posiekana w drobną kostkę)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- szczypta trawy cytrynowej
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru (najlepiej trzcinowy)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroimy w drobne paski przyprawiamy odrobina sosu sojowego curry i soli. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Ściągamy kurczaka, na rozgrzana patelnie wrzucamy szalotkę,czosnek, chili, i imbir. Po 2 min dodajemy kolendrę, kurkumę i curry smażymy 10 sekund i wlewamy mleczko kokosowe, bulion. Dodajemy kurczaka, sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i odrobinę trawy cytrynowej.Doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy sos z limonki i cukier. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i czekamy , aż zmięknie,odcedzamy ( możemy pociąć nożyczkami żeby nie był tak długi). Makaron rozkładamy do miseczek, zalewamy gorącą zupą (można posypać pokrojoną szalotką i posypać sezamem).
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz