czwartek, 28 lipca 2016

KURCZAK KUNG PAO

SKŁADNIKI:
- 400 g piersi z kurczaka
- suszone chili
- słodka czerwona papryka
- łyżka posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- spora garść orzeszków ziemnych (niesolonych )

MARYNATA DO KURCZAKA:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżką mąki kukurydzianej
- 1 łyżka białego wina

SOS:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka białego wina

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w kostkę, składniki marynaty łączymy ze sobą i przyprawiamy kurczaka, odstawiamy na 10 min. W woku prażymy orzeszki ziemne, odstawiamy na bok do miseczki. na rozgrzany wok wkładamy 2 łyżki oleju kokosowego , wrzucamy kurczaka i smażymy , aż się lekko skarmelizuje, odkładamy na bok do miseczki. Na resztę oleju dodajemy ostrą suszona paprykę, czosnek, imbir, i słodką paprykę, chwile smażymy, dodajemy kurczaka. Zmniejszamy ogień dodajemy sos ,aby tylko zgęstniało, na koniec dodajemy orzeszki mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem chińskim posypujemy posiekana szalotką i posypujemy sezamem.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz