środa, 29 czerwca 2016

CZEKOLADOWO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

SKŁADNIKI:
- 200 g margaryny
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru

MASA:
- 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki brązowego cukru (do budyniu)
- 700 ml mleka
- 500 g malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Budynie ugotować w 700 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, kakao cukier i proszek do pieczenia.Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajka, ekstrakt i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wyrobić na gładką masę oderwać 1/3 masy i schować do zamrażarki, resztę masy schłodzić w lodowce ok 30-40 min.Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blaszkę 22 x 22 smarujemy masłem i wykładamy papierem. Schłodzone równomiernie rozkładamy na formie, lekko nakłuwamy widelcem, na ciasto nakładamy budyń, na którym układamy maliny. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce jako kruszonkę.
Pieczemy ok 45-50 min.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz