- 70 dkg wołowiny
- 50 dkg pieczarek
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 5 ziemniaków
- bulion (tak aby przykrył wszystkie skladniki)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- kminek
- majeranek
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- wędzona papryka w proszku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i osusz mięso. Pokrój w kostkę i przypraw przeciśniętym czosnkiem sola pieprzem i słodką papryką.Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Cebulę zeszklij na patelni i dodaj mięso, smaż aż się zarumieni.Przełóż do garnka i zalej bulionem, dodaj liście laurowe,majeranek ( 1 łyżka),kminek (pół łyżki), ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę i seler.Papryki podpiecz w piekarniku ( kiedy będą miały przypaloną skórkę łatwiej je obrać).Pokrój je jak lubisz i dodaj do zupy.Pieczarki obierz pokrój i podsmaż na suchej patelni ( do odparowania wody) i dodaj do zupy.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem po 15-20 min dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i wędzoną. (sól, pieprz według uznania). Zagęść łyżką mąki wymieszanej w połowie szklanki wody. Podawaj z pieczywem
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz