piątek, 15 kwietnia 2016

MALINOWA PIANKA

SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:

- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
-  4 żółtka
- 120 g masła (zimnego)

PIANKA:

- 4 białka
-  szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- spora garść malin


PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Tortownicę 22 cm wysmarować masłem wyłożyć papierem, równomiernie rozłożyć w niej ciasto i nakłuć widelcem . Piec ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190 °. Pod koniec pieczenia ciasta możemy zacząć ubijać pianę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier puder do gotowej masy wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze ok 20 min w 190°.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz