KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 120 g masła (zimnego)
PIANKA:
- 4 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- spora garść malin
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Tortownicę 22 cm wysmarować masłem wyłożyć papierem, równomiernie rozłożyć w niej ciasto i nakłuć widelcem . Piec ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190 °. Pod koniec pieczenia ciasta możemy zacząć ubijać pianę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier puder do gotowej masy wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze ok 20 min w 190°.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz