wtorek, 19 kwietnia 2016

SZYBKIE I PROSTE

SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 180 g  owsianych ciasteczek
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka masła roślinnego

MASA:
- 500 g truskawek
- 250 g jogurtu typu greckiego
- 250 g jogurtu naturalnego
-  słodzik ( ilość według uznania)
- łyżeczka ekstraktu wanilinowego
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka wrzucamy do blendera i drobno kruszymy, dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. wsypujemy masę ciasteczkową i mocno dociskamy do dna, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na mus. Jogurt grecki, jogurt naturalny, mus truskawkowy i ekstrakt miksujemy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i enegicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty składników i dokładnie miksujemy. Wyciągamy z lodówki gotowy spód, wylewamy na niego gotową masę truskawkową i ponownie umieszczamy w lodówce na ok 3 h.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz