KOTLETY:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- 2 czubate łyżki mąki
- łyżeczka masła
- bułka tarta
- sól,pieprz
- olej
SOS:
- spora garść mrożonych podgrzybków
- cebula
- 120 g śmietany 18%
- sól, pieprz, maggi
PRZYGOTOWANIE:
KOTLETY:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Do ziemniaków dodajemy cebulę, jajko,sól, pieprz,mąkę i pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w bułce, po czym spłaszczamy je dłonią. Smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
SOS:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy grzyby i chwile dusimy. Dodajemy śmietankę z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną maggi.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz