- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 gorzka czekolada
- 1 budyń waniliowy ( bez cukru)
- łyżeczka masła
- 100 g wiórek kokosowych
- 400 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej rozpuścić łyżeczkę masła, do masła dodać połamaną czekoladę i rozpuścić ,aż osiągniemy gładką masę. Do roztopionej czekolady dodajemy żółtka i mieszamy energicznie. w osobnej misce ubijamy białka z łyżeczką cukry wanilinowego. Dodajemy po łyżce piany do czekolady i mieszamy delikatnie do połączenia się. Gotowy mus czekoladowy przelewamy do miseczek i schładzamy. Budyń gotujemy w 400 ml mleka ,żeby był bardziej gęsty, studzimy go ,żeby nie rozpuścił Nam musu. Wylewamy na mus i wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy patelnie wrzucamy na nią wiórki i odrobinę cukru,prażymy. Uprażonymi wiórkami i ulubionymi owocami ozdabiamy deser.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz