ZACZYN:
- 3 łyżki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szk.l ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 20 g świeżych drożdży
CHACZAPURI:
- 1 szkl. mąki chlebowej
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
FARSZ:
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1/2 pora
- mozzarella w kulkach
- papryka wędzona
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
ZACZYN:
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepły mlekiem, dodać mąkę i wymieszać tak aby nie było grudek. Odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Cebulę oraz pora kroimy drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażymy do miękkości. dodajemy mięso doprawiamy wędzoną papryką i nadal smażymy.Pod koniec doprawiamy solą pieprzem (można dać odrobinę chili).
CIASTO:
Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn , masło rozpuszczone, wymieszane z wodą i sól. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników i dostawiamy na ok . 1h w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazowujemy pięścią, dzielimy ciasto na ok 5 -6 małych kulek. Każdą kulkę rozwałkowujemy nakładamy farsz na to kilka kulek mozzarelli i zamykamy ciasto jak sakiewkę. To samo powtarzamy z każdą następną kulką ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. ( Ja smazyłam na patelni do naleśników bez tłuszczu.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz