SPÓD
- 200 g biszkoptów
- 100 g masła
- 4 łyżki nutelli
ŚRODEK
- 500 g kajmaku
- 200 ml mleka
- 400 g mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
WIERZCH
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 120 g orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopty zmiksować na piasek. Masło roztopić i dodać do biszkoptów razem z nutellą. Dokładnie wymieszać.Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem. Gotową masę wsypać do tortownicy i rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach. Wstawić do lodówki.
Mleko zagotować z masłem i cukrem, na końcu dodać ekstrat i dostawić do wystudzenia. Do wystudzonego płynu dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy połowę masy mlecznej, na tym rozprowadzamy kajmak i przykrywamy drugą porcją masy. Wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady razem ze śmietanką. Orzechy siekamy na drobne kawałki wysypujemy na wierzch schłodzonego ciasta i równomiernie polewamy roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki na ok 4 godz.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz