wtorek, 1 marca 2016

KINDER MAXI KING (BOMBA KALORYCZNA)

SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm)

SPÓD

- 200 g biszkoptów
- 100 g masła
- 4 łyżki nutelli

ŚRODEK

- 500 g kajmaku
- 200 ml mleka
- 400 g mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

WIERZCH

- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 120 g orzechów laskowych


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopty zmiksować na piasek. Masło roztopić i dodać do biszkoptów razem z nutellą. Dokładnie wymieszać.Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem. Gotową masę wsypać do tortownicy i rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach. Wstawić do lodówki.
Mleko zagotować z masłem i cukrem, na końcu dodać ekstrat i dostawić do wystudzenia. Do wystudzonego płynu dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy połowę masy mlecznej, na tym rozprowadzamy kajmak i przykrywamy drugą porcją masy. Wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady razem ze śmietanką. Orzechy siekamy na drobne kawałki wysypujemy na wierzch schłodzonego ciasta i równomiernie polewamy roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki na ok 4 godz.

SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz