- 500 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 70 g cukru
- 25 g świeżysz drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
NADZIENIE CYNAMONOWE:
- 50 g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: roztapiamy masło, dodajemy cynamon i cukier. Dokładnie mieszamy.
W rondelku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się rozpuści odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu dodajemy cukier, drożdże i mieszamy ( odstawiamy na 10 min).Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto dość cienko na prostokąt.Smarujemy nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczka i czekamy 15 min. Po tym czasie smarujemy zmieszanym jajkiem i pieczemy 15-20 min w temp. 170 °.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz