czwartek, 4 lutego 2016

PIZZA

SKŁADNIKI:

-  1 i 3/4 szkl. mąki
- 0,5 szkl. letniej wody
- 2 dkg. drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
-  1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 kulki mozzarelli
- szynka szwardzwaldzka
- rukola
SOS DO PIZZY:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka keczupu
- 4 łyżki wody
- szczypta czosnku
SOS DO POLANIA PIZZY:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- łyżeczka czosnku w proszku


PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru ,połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej ,resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk. blaszkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blaszce rozłożyć ciasto. Koncentrat, ketchup, wodę i czosnek wymieszać, uzyskanym sosem posmarować ciasto. Na tak przygotowane ciasto wykładamy szynkę szwardzwalską i pokrojoną w plastry mozzarellę. Piekarnik nagrzewamy do 180 ° i pieczemy w nim pizze przez 15-20 min. Jogurt mieszamy z solą i czosnkiem. Gotową pizze podajemy z rukolą i sosem jogurtowym.
SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz