sobota, 26 września 2015

DOMOWE BUŁECZKI

SKŁADNIKI:

- 3 szkl. mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 40 g drożdży
- 1 i 1/3 szkl. ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 rozbełtane jajo do posmarowania
(mak,sezam, czarnuszka, słonecznik, dynia do posypania)


PRZYGOTOWANIE:

W mleku dokładnie rozprowadzić drożdże, wymieszać je z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Zostawić ciasto w oprószonej mąką misce ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto, podzielić na 12 części , uformować bułki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i odstawić na 30 min. Po pół godziny smarujemy bułki jajkiem,  posypujemy ulubionymi ziarnami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na 20 min.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz