piątek, 25 września 2015

SZARLOTKA

SKŁADNIKI:

- 450 g mąki
- 150 g cukru
- 300 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- cynamon
- cukier wanilinowy
- 100 g brązowego cukru


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło w temp. pokojowej, 150 g cukru,szczyptę soli i żółtka, zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Połowę jabłek wkładamy do garnka wsypujemy brązowy cukier, cukier wanilinowy i cynamon (ilość według uznania), prażymy aż sok odparuje,wyłączamy gaz, dodajemy resztę jabłek i mieszamy. Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min. Po  tym czasie wyciągamy, posypujemy bułką tartą,wykładamy przygotowane jabłka, je również troszkę posypujemy bułką tartą, na to wszystko wykładamy resztę ciasta ( rozwałkowane, bądź jak moje w koszyczek). Ciasto piec jeszcze 35 min w 180 st.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz