- 490 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych
- 250 ml mleka
- 85 ml wody
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła roztopionego
CYNAMONOWA POSYPKA;
- 1 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo roztopione masło
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników iw wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , aż będzie miękkie i elastyczne. Włożyć do miski oprószonej mąką i dostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć z naczynia krótko wyrobić, rozwałkować na kwadrat o długości boku 23 cm.Ostrym nożem naciąć ciasto aby wyszło 8 pasów, później w poprzek aby wyszły 64 małe kwadraciki. Z każdego kwadracika formować kulki wielkości ping-ponga. Każdą kulkę maczamy w roztopionym maśle i posypce. Układamy w blaszce (u mnie keksówka) jedną przy drugiej.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Pieczemy w 180 ° 20-30 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z formy.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz