BISZKOPT
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
- 7 średniej wielkości jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru
- pół opakowania kisielu brzoskwiniowego
LUKIER:
- cukier puder
- kilka łyżek wrzątku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubijamy na parze ( w kąpieli wodnej),aż podwoją swoją objętość. Zdejmujemy z nad pary.Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Blaszkę 20X30 smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę na biszkopt. Umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 160° na 25-30 min.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wkładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Stale mieszając dodajemy cynamon i cukier. Kiedy zaczną się rozpadać dodajemy kisiel i energicznie mieszamy. Upieczony biszkopt studzimy. Przekrawamy spód wkładamy na dno blaszki, na niego wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugą warstwą ciasta lekko dociskając. Z cukru pudru i wody robimy lukier ( ważne aby nie był z byt gęsty i łatwo się rozsmarowywał) smarujemy ciasto na wierzchu i wkładamy na ok 1 h do lodówki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz