- 1 opakowanie makaronu chow mein
- 1 filet z kurczaka
- 225 g krewetek
- 15 g grzybów mun
- 1 marchewka
- 3cm korzenia imbiru
- 1 cebula
- 2 ząbku czosnku
- kilka kwiatków kalafiora
- długa słodka papryka
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1.5 szkl. wody
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól, cukier, curry, chili, kilka kropel sosu sojowego( do kurczaka)
PRZYGOTOWANIE:
Fileta kroimy w drobną kostkę, doprawiamy curry, chili i sosem sojowym, odstawiamy na bok. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy i odstawiamy na bok. Czosnek kroimy w drobne plasterki, krewetki oczyszczamy i usuwamy ogonki,paprykę i marchewkę kroimy w słupki. Kwiatki kalafiora kroimy w plastry.Imbir i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem kiedy zmiękną kroimy w paseczki. Na woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy krewetki i czosnek, smażymy kilka minut stale mieszając, odkładamy na talerz. Na wok wrzucamy kurczaka, zdejmujemy na bok jak się zarumieni. Na pustym woku rozgrzewamy resztę oleju kokosowego, wrzucamy cebulę z imbirem, po 3 minutach dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, krewetki z czosnkiem i kurczaka ( ciągle mieszamy).Zalewamy 1.5 szkl. wody Doprawiamy sosem ostrygowym, sojowym, olejem sezamowym, łyżeczką cukru, odrobiną soli i szczyptą chili. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w 3 łyżkach wody i dodajemy na wok energicznie mieszając.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz