SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- pół słoika dżemu lub marmolady,
- 1/2 szklanki oleju lub miękkiego masła,
- 1 łyżeczka proszku pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka cynamonu
- twarda marmolada
POLEWA:
- 5 łyżek kakao
- 4 łyżki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier,olej i zmiksowac, stopniowo dodawać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia ,mleko, kakao (ciągle mieszając),dżem,cynamon. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do zmiksowanej masy i mieszamy łyżką. Tak gotową masę wylewamy na blaszkę natłuszczoną i wysypaną kaszą manną. pieczemy 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i przekładamy marmoladą. Do rondelka wkładamy wszystkie składniki na polewę i mieszamy na małym ogniu do połączenia się. polewamy ciasto i gotowe.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz