- - 1 szklanka mąki pszennej
- - 1 szklanka cukru
- - 4 jajka
- - 2 czubate łyżki kakao
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - szczypta soli
- - 500 ml śmietanki 30 proc.
- - 500 g malin
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj cukier porcjami, a następnie zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z porcjami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Dużą, prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (papier będzie potrzebny do zwinięcia rolady), wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto i wygładź, aby jego grubość była jednolita na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. z termoobiegiem ) i piecz, aż , patyczek wbity w środek będzie suchy. Blaszkę wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź i kiedy ciasto nie będzie już parzące, pomagając sobie papierem, zwiń je w roladę, odklejając papier do ciasta tak, aby na koniec móc je w ten papier zawinąć dla zachowania kształtu. Wystudź ciasto całkowicie. Śmietankę ubij z odrobiną cukru do smaku, maliny opłucz i dokładnie osusz. Roladę ostrożnie rozwiń i wypełnij bitą śmietaną i malinami. Ponownie zwiń ciasto, owiń w papier i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło i stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz