środa, 2 września 2015

CURRY NA MLEKU KOKOSOWYM

SKŁADNIKI:
- puszka mleka kokosowego
- 500g kurczaka (filet)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka kukurydzy
- kilka grzybów mun
- 1 op. przyprawy curry
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
-1 łyżka oliwy
- ryż  ( najlepszy typu basmati)

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w kostke, Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwe i wrzucamy cebule i rozgnieciony czosnek, po chwili zdejmujemy z patelni i wrzucamu pokrojonego w kostke kuczaka, kiedy kurczak sie zarumieni dodajemy podsmażona cebulę z czosnkiem, i papryke pokrojona w paski. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i kroimy w paski po czym wrzucamy na patelnie, dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe wsypujemy przyprawe, dokładnie mieszamy i dusimy 30 min. Po tym czasie dodajemy ostrą papryke i sól jeżeli jest potrzeba. Podajemy z ryżem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz