- 6 jaj
- szklanka cukru
- 3 budynie czekoladowe
- łyżka mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI MA KREM:
- 3 szkl.mleka
- 2 budynie waniliowe
- 300g chałwy
- 250 masła
Tabliczka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić.Pod koniec ubijania dodawać cukier,żółtka. Budynie z ptoszkiem do pieczenia i mąką przesiac i wmieszać delikatnie w masę jajeczną. Prostokątną bkaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto i piec w tempersturze 180° przez 30 min.
W rondelku zagotowac 2 szkl.mleka,w 3 rozrobic budynie,i wlac do goracego mleka mieszajac aż zgęstnieje. Odstawic do wystygnięcia. W blenderze rozdrabniamy chałwę na gładką masę. Masło ucieramy aby bylo puszyste dodajemy zimny budyń i masę chałwową.
Ciasto przekrajamy na dwa blaty,smarujemy 3/4 kremu,przykrywamy blatem ciasta,wierzch smarujemy pozostalym kremem i na tarce ścieramy czekoladę.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz