- 1kg twarogu ( chudy)
- 5 jaj ( najlepiej wiejskie)
- 250 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru)
- słodzik
- laska wanili
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg powinien być zmielony 3 razy. Przekładamy go do miski, dodajemy mleko, budynie, 5 żółtek, rozgnieciony słodzik ( ilość według upodobań), ziarenka z polowy laski wanilii. Całość misujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Pianę z białek dodajemy do wczesniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną. Wlewamy masę twarogową do 3/4 wysokości ( możemy piec bez niczego,badź z ulubionymi dodatkami, u mnie maliny a po upieczeniu czekolada gorzka). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170° przez 55 min. ( Majlepiej smakuje nast. dnia)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz