wtorek, 3 listopada 2015

kruche ciasteczka

SKŁADNIKI :

  • - 220 g mąki pszennej
  • - 110 g miękkiego masła
  • - 95 g cukru
  • - 5 g cukru waniliowego
  • - 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • - 2 żółtka
  • - 2 łyżki mleka
Do obtoczenia:
łyżka cukru wymieszana z łyżką cukru wanilinowego


PRZYGOTOWANIE:

  • Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 min.
  • Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką.
  • Rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy.
  • gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumienią.
  • Rogaliki lekko przestudzić.
  • Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego cukru, ale gdy dodamy też cukier z ziarnkami wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smak
  • jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze

    SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz