- - 220 g mąki pszennej
- - 110 g miękkiego masła
- - 95 g cukru
- - 5 g cukru waniliowego
- - 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- - 2 żółtka
- - 2 łyżki mleka
Do obtoczenia:
łyżka cukru wymieszana z łyżką cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 min.
- Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką.
- Rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy.
- gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumienią.
- Rogaliki lekko przestudzić.
- Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego cukru, ale gdy dodamy też cukier z ziarnkami wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smak
- jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz