środa, 23 września 2015

DOMOWY CHLEB

SKŁADNIKI:

- 650 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 50 g masła ( w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 375 ml mleka w temp. pokojowej
- 1 średnie jajko rozkłócone


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże ( ze świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn). W mące zrobić dołek, wlać mleko, masło, jajko. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące. Uformować kulę, włożyć do misi i przykryć ściereczką  i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h.
   Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę, uformować w podłużny bochenek, umieścić w keksówce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 1h.
Po czasie wyrośnięcia nasmarować powierzchnię chleba mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 min, po czym zmniejszyc temp do 200 stopni i piec 25 min. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz